Na taką zmianę pogody tylko miseczka surowej gryczanki może pomóc.
Surowa gryczanka śniadaniowa
(1 porcja)
pół szklanki niepalonej gryki namoczonej na noc
ok. 150 ml domowego mleka sezamowego (nie cedzonego)
garść owoców jagodowych (u mnie mrożone borówki, żurawina i jeżyna)
1 łyżka syropu klonowego (z agawy, miodu)
do posypania: kruszone ziarno kakaowca, proszek maca, pyłek pszczeli
Mleko sezamowe
100 ml niełuskanych ziaren sezamu
woda do namaczania
1 łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny
Sezam namoczyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego/soku z cytryny.
Następnego dnia wypłukać pod bierzącą wodą. Namaczanie sezamu w czymś kwaśnym ułatwia jego trawienie i uwalnia od kwasu szczawiowego, który wiąże wapń w organizmie - a tego nie chcemy, sezam zawiera więcej wapnia niż mleko krowie i jaja. Wyczytane na Earthsprout.
namoczony sezam
300 ml wody
1-2 daktyle
Sezam zblendować z połową wody (zbyt duża ilość wody utrudnia blendowanie ziaren). Dodać daktyle i resztę wody, zblendować. Można, ale wcale nie trzeba przecedzać, mleko będzie miało kolor bury. Część użyć do gryczanki, resztę do koktajlu owocowego.
Opłukaną kaszę gryczaną zalać mlekiem sezamowym, dodać rozmrożone/świeże owoce. Polać syropem.
Posypać ulubionymi zdrowymi posypkami (u mnie ziarno kakaowca, proszek maca, pyłek pszczeli). W wersji wegańskiej pominąć pyłek pszczeli.
Po wymieszaniu. |
Inny sposób śniadaniowy na surową kaszę znajdziecie tutaj.
I jeszcze zeszłoroczne krokusy analogowe, bo tegorocznych nie widziałam...
Co za wspaniały przepis Olu!
OdpowiedzUsuńe tam, od razu wspaniały :p prosty i zdrowy, to się liczy :) dziękuję.
Usuńgryczanka na słodko *-* super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńhm... czy surowa gryka to po prostu biała niepalona kasza gryczana? bo mam takową, ale zawsze ją gotowałam
OdpowiedzUsuńjak najbardziej to samo :) też ją zawsze gotowałam, póki nie spróbowałam na surowo, jeszcze więcej zdrowia na talerzu :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś, pychota!
OdpowiedzUsuńAgata
ciesze sie niezmiernie :)
Usuńpozdrawiam!