Po przerywnikach kulturalnych, dzisiaj wracamy do kulinariów.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę, którą można przyrządzić na tysiąc i jeden sposobów.
Podstawowa wersja tej sałatki to tylko dwa składniki: czarna fasolka i owoc granatu, tak serwuje ją moja łotewska przyjaciółka Inese , i zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Aczkolwiek u siebie przygotowuję ją w wersji de lux, bo odrobina składników dodających jeszcze większego uroku - wcale jej nie zaszkodzi.
Czarna sałatka z granatem
czarna fasola lub czarna soczewica - dowolna ilość
owoc granatu 1/2 - 1 szt.
pęczek mięty
oliwa z pierwszego tłoczenia
ocet z owocu granatu*
ząbek czosnku (można pominąć)
sól
ew. odrobina solonego owczego sera, rukoli, pietruszki lub czegoś zielonego
Fasolę namoczyć przez 8 godzin, następnie ugotować z odrobiną soli, listkiem laurowym i kulką ziela angielskiego.
Czarną fasolę można zastąpić soczewicą Beluga lub Le Puy, które jednak tracą więcej koloru podczas gotowania.
Strączki odsączyć i jeszcze gorące zamarynować oliwą, octem, posiekanym czosnkiem i solą. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie wydobyć pestki z owocu granatu oraz posiekać miętę. Wymieszać z przestudzoną fasolą/soczewicą i gotowe!
Sałatka może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielny, lekki posiłek np. w pracy lub szkole.
* ocet granatowy mam produkcji własnej, można zastąpić ulubionym żywym octem, polecam jabłkowy lub czereśniowy, malinowy też się nada
Olu, interesuje mnie ten ocet granatowy. Czy oprócz octowego (jak to u octów bywa :) ) ma jeszcze jakiś inny smak? A kolor, jaki ma?
OdpowiedzUsuńwg mnie nie czuc, ze to granat. smak jest zdecydowanie owocowy, ale pewnie bym nie poznala ktory to owoc. to moze tez zalezec od proporcji owocu do wody, u mnie wody bylo duzo wiecej. kolor wyszedl raczej ciemny rozowy, ale to znowy zalezy od koloru granata, te z jasna skorka maja blade pestki, te z ciemna skorka sa pelne ciemnego, krwistego soku - tak wynika z moich obserwacji :)
Usuńa sprobujesz?:)
OdpowiedzUsuń