Jakby ktoś był zainteresowany i chciał się pobawić w tłumaczenie, to tutaj znajdzie pozostałe ulubione przepisy Duńczyków na ekologiczne ziemniaki.
Ziemniaki na patyku z sezamem i chilli
( sesam og chilikartofler)
1,5 kg ziemniaków eko (najlepiej małych)
4 ząbki czosnku
3-4 łodygi mięty
3-4 łyżki mąki
3-4 łyżki słodkiego sosu chilli
2 łyżki sezamu
patyki do szaszłyków
Ziemniaków nie obierać a jedynie porządnie wyszorować. Ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mięty i czosnku do miękkości, uważać by nie rozgotować. Ostudzić. Następnie maczać w wodzie i po kolei otaczać w: mące, sosie chilli i sezamie. Nabijać na patyki i grillować w piekarniku lub na patelni do grillowania, ok. 7-10 min, aż się ładnie przypieką.
Mnie najbardziej smakowały z odrobiną solonego masła na wierzchu. Podawać można chyba ze wszystkim, tak jak normalne ziemniaki, przynajmniej u mnie ;)
Ps. Co prawda nie jest to tradycyjny przepis kuchni duńskiej, ale być może w przyszłości będzie?
Nigdy takich nie jadłam. Może zaskoczę nimi mojego Duńczyka? :)
OdpowiedzUsuńjak mu nie będą smakować to trzeba będzie reklamację złożyć ;)
OdpowiedzUsuń