Duńczycy ponoć słyną ze swoich kruchych ciasteczek (småkager) na całym świecie. Piszę 'ponoć', bo mnie jakoś to umknęło, ale takie są fakty. Ciastka jak ciastka, nic w nich specjalnego, też takie kręciłyśmy z Mamą w maszynce do mielenia mięsa, i nikt nie twierdził, że są duńskie. Ale, że ostatnio coraz bliżej poznaję duńskie tradycje i gusty kulinarne, to wzięło i mnie na wypiekanie julesmåkager, ciasteczek świątecznych. Jeszcze dokładnie nie wiem, co różni normalne ciasteczka od tych świątecznych (poza tymi oczywistymi typu pierniki i podobne), ale może kiedyś to głębiej przestudiuję.
Nasze książki stoją w kącie w pudłach czekając na regał, i na razie ich nie śmiem ruszać. Gdyby tak nie było, sięgnęłabym pewnie po przepis Camilli Plum. Tym razem posiłkuję się trochę przypadkowym, ale za to interesującym przepisem z magazynu wnętrzarsko-lajfstajlowego, jak to się teraz mówi.
W piśmie podany został przepis na ciasto podstawowe, na którym bazowanych jest sześć różnych wariacji ciasteczek. Mnie najbardziej zaciekawiły trzy z podanych propozycji, i te właśnie upiekłam. To było już drugie do nich podejście, pierwsze wyszły bardzo smaczne, ale mało reprezentacyjne. Mam niewielkie doświadczenie w wałkowaniu tego typu ciasta, ale tym razem całkiem nieźle nam się współpracowało.
Småkager
ciasto podstawowe:
120g mąki pszennej
35g mąki ziemniaczanej (użyłam skrobi kukurydzianej)
100g masła
100g masła
60g drobnego cukru
1 małe żółtko
Mąkę, skrobię i cukier wymieszać, dodać masło pokrojone w kawałki, zagnieść i dodać żółtko (posłużyłam się malakserem).
Tak przygotowane ciasto można doprawić na kilka sposobów, można też przygotować jego podwójną lub potrójną ilość i zrobić kilka rodzajów ciasteczek.
Waniliowe gwiazdki z migdałami
1 porcja ciasta podstawowego
ziarenka z jednej laski wanilii
40g obranych migdałów
Migdały drobno posiekaj i wraz z ziarenkami wanilii wmieszaj w ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkuj na ok. 3mm, powycinaj w gwiazdki i piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Cytrynowo-makowe serca
1 porcja ciasta podstawowego
skórka starta z 2 ekologicznych cytryn
2 łyżki maku
(następnym razem dodałabym jeszcze łyżkę soku z cytryny)
Procedura taka sama jak powyżej.
Czekoladowe roladki
1 porcja ciasta podstawowego
1 łyżka ciemnego kakao
Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich wmieszaj kakao. Obie części rozwałkuj na grubość 3mm, następnie białe ciasto przykryj czekoladowym i delikatnie zwiń w wałek. Pokrój w kawałki o szerokości ok. 1 cm. Piecz 10-12 minut w 175 stopniach C.
Po upieczeniu ciasteczką są dosyć miękkie, mogą się wydawać niedopieczone, jednak należy je wyciągnąć z piekarnika by za bardzo ich nie przypiec.
Zauważyłam również, że po wyciagnięciu ciasta z lodówki należy je jeszcze trochę wyrobić, gdy trochę zmięknie dużo łatwiej się wałkuje.
Czekoladowe roladki uwielbiam! Wg niektorych są zbyt maślane, ale właśnie za to kocham ich smak. :)
OdpowiedzUsuńa wiesz,te nie są jakoś specjalne maślane, tak mi się wydaje przynajmniej :)
OdpowiedzUsuńJa wybieram zawijańce i ciasteczka z makiem, takich w Polsce się tradycyjnie nie wypieka - fajna odmiana!
OdpowiedzUsuńile masła do ciasta podstawowego na kruche ciasteczka duńskie? plisss
OdpowiedzUsuń100 gram, wybacz roztargnienie :)
Usuńrewelacyjne ciasteczka ;)))
OdpowiedzUsuńw sensie, ze smakowaly? jesli tak, to sie ciesze :)
Usuńtak są bardzo smaczne :)) jak na razie zrobiłam Waniliowe gwiazdki z migdałami które rozeszły się w ekspresowym tępie :))
UsuńPrzyda się :) Jak długo mogą leżeć?
OdpowiedzUsuńszczelnie zamkniete 2-3 tygodnie
Usuń