Ja stawiam na surową kaszę gryczaną z kisielem jagodowym bez gotowania...
Dwie garści niepalonej kaszy gryczanej namocz na noc.
Jagody ze słoiczka (ok 300g) wymieszaj z dwiema łyżkami nasion chia, 100 ml wody i sokiem z jednej czerwonej klementynki/połowy pomarańczy. Wstaw do lodówki na noc.
Rano zblenduj jagody, kisiel gotowy.
Kaszę gryczaną odcedź i przepłucz.
Oba składniki wyłóż do 2 szklanek, po jednej łyżce, naprzemiennie.
Kisiel można zjeść też śmiało bez kaszy!
Kisiel można zjeść też śmiało bez kaszy!
Uwagi: Jagody pasteryzowałam z ekologicznym cukrem trzcinowym, więc nie musiałam ich dosładzać. Jeżeli Twoje były pasteryzowane bez słodzenia, przyda się odrobina np. syropu z agawy, do smaku. Można też użyć mrożonych jagód, wtedy również należy je lekko dosłodzić.
Sok z klementynki/pomarańczy można zastąpić 1-2 łyżkami soku z cytryny.
Pomysł na namaczanie kaszy gryczanej pochodzi z Green Kitchen Stories.
Pyszna propozycja na śniadanie :) Od dawna się czaję na ziarenka chia, ciekawa jestem jak smakuje taki kisiel z ich dodatkiem :) A podobno są też bardzo zdrowe i odżywcze.
OdpowiedzUsuńone sa glownie zdrowe i odzywcze, bo co do smaku, to tak szczerze, jako takiego nie maja, przynajmniej wg mnie ;) kisiel smakuje bardzo jagodowo ;D
UsuńBardzo lubię kaszę gryczaną na słodko :) To świetna propozycja na zdrowe, sycące śniadanie.
OdpowiedzUsuńja na slodko chyba dopiero pierwszy raz probowalam, i w sumie calkiem mi to posmakowalo!
UsuńCudowny pomysł na rozpoczęcie dnia!
OdpowiedzUsuńdziekuje, polecam!
Usuń