niedziela, 16 października 2011

Światowy Dzień Chleba. Mam i ja! Razowy chleb tostowy.



Bake Bread for World Bread Day 2011


Prawie bym przegapiła, ale na szczęście sobie przypomniałam! W tym roku postanowiłam się przyłączyć do sieciowej akcji pieczenia chleba, o której można poczytać tutaj. Co prawda z niczym wielce ambitnym się nie dołączam, taki ot to razowy chleb tostowy, mój pierwszy chleb drożdżowy, który chciałam wypróbować już od jakiegoś czasu. No i muszę przyznać, że jak dla mnie, to chleb żytni razowy dużo łatwiej jest zrobić. Mąkę żytnią się ugniata minimalnie, byle do połączenia składników i jeszcze troszkę. W tym przepisie użyłam przesianej mąki orkiszowej, należało wyrobić elastyczne ciasto. I weź tak sobie ugniataj, żeby glutenu się wydzieliło na tyle, żeby już się nie kleiło... No ale mam to za sobą i po raz kolejny się przekonałam, że żytni na zakwasie (ewentualnie żytnio-orkiszowy) i tak jest najlepszy.
No ale przejdźmy do szczegółów. Oryginalny przepis pochodził od Trufli. Ja go trochę pozmieniałam, aczkolwiek niewiele, dlatego nie będę powtarzać tutaj przepisu. Jedyne co zmieniłam to rodzaj mąki, oraz zamiast dwu łyżek mleka w proszku dałam trzy łyżki mleka normalnego i mniej wody, wystarczyło 200 gram. I tyle.

'do kraju tego gdzie kruszynę chleba...'

2 komentarze:

  1. I am glad you didn't miss it! Thank you for participating in World Bread Day 2011.

    OdpowiedzUsuń
  2. it was a pleasure, thank you :)

    OdpowiedzUsuń