piątek, 14 grudnia 2012

Småkager - duńskie kruche ciasteczka

Za oknem wieje i mrozi, a ja się wygodnie rozsiadłam na dzisiaj dostarczonej kanapie. W końcu jest na czym usiąść! Coraz bardziej podoba mi się ten nowy dom. Okazało się, że całkiem przyjemne światło dzienne tu wpada, nawet z mojego problematycznego aparatu udało mi się dzisiaj coś przyjemnego wycisnąć. Może tym razem zima nie będzie taka straszna. Obym tylko częściej wracała do domu przed zmrokiem...


Duńczycy ponoć słyną ze swoich kruchych ciasteczek (småkager) na całym świecie. Piszę 'ponoć', bo mnie jakoś to umknęło, ale takie są fakty. Ciastka jak ciastka, nic w nich specjalnego, też takie kręciłyśmy z Mamą w maszynce do mielenia mięsa, i nikt nie twierdził, że są duńskie. Ale, że ostatnio coraz bliżej poznaję duńskie tradycje i gusty kulinarne, to wzięło i mnie na wypiekanie julesmåkager, ciasteczek świątecznych. Jeszcze dokładnie nie wiem, co różni normalne ciasteczka od tych świątecznych (poza tymi oczywistymi typu pierniki i podobne), ale może kiedyś to głębiej przestudiuję.
Nasze książki stoją w kącie w pudłach czekając na regał, i na razie ich nie śmiem ruszać. Gdyby tak nie było, sięgnęłabym pewnie po przepis Camilli Plum. Tym razem posiłkuję się trochę przypadkowym, ale za to interesującym przepisem z magazynu wnętrzarsko-lajfstajlowego, jak to się teraz mówi.
W piśmie podany został przepis na ciasto podstawowe, na którym bazowanych jest sześć różnych wariacji ciasteczek. Mnie najbardziej zaciekawiły trzy z podanych propozycji, i te właśnie upiekłam. To było już drugie do nich podejście, pierwsze wyszły bardzo smaczne, ale mało reprezentacyjne. Mam niewielkie doświadczenie w wałkowaniu tego typu ciasta, ale tym razem całkiem nieźle nam się współpracowało.



Småkager

ciasto podstawowe:

120g mąki pszennej
35g mąki ziemniaczanej (użyłam skrobi kukurydzianej)
100g masła
60g drobnego cukru
1 małe żółtko

Mąkę, skrobię i cukier wymieszać, dodać masło pokrojone w kawałki, zagnieść i dodać żółtko (posłużyłam się malakserem). 

Tak przygotowane ciasto można doprawić na kilka sposobów, można też przygotować jego podwójną lub potrójną ilość i zrobić kilka rodzajów ciasteczek.


Waniliowe gwiazdki z migdałami

1 porcja ciasta podstawowego
ziarenka z jednej laski wanilii
40g obranych migdałów

Migdały drobno posiekaj i wraz z ziarenkami wanilii wmieszaj w ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkuj na ok. 3mm, powycinaj w gwiazdki i piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.


Cytrynowo-makowe serca

1 porcja ciasta podstawowego
skórka starta z 2 ekologicznych cytryn
2 łyżki maku
(następnym razem dodałabym jeszcze łyżkę soku z cytryny)

Procedura taka sama jak powyżej.


Czekoladowe roladki

1 porcja ciasta podstawowego
1 łyżka ciemnego kakao

Ciasto podziel na dwie części, do  jednej z nich wmieszaj kakao. Obie części rozwałkuj na grubość 3mm, następnie białe ciasto przykryj czekoladowym i delikatnie zwiń w wałek. Pokrój w kawałki o szerokości ok. 1 cm. Piecz 10-12 minut w 175 stopniach C.

Po upieczeniu ciasteczką są dosyć miękkie, mogą się wydawać niedopieczone, jednak należy je wyciągnąć z piekarnika by za bardzo ich nie przypiec.
Zauważyłam również, że po wyciagnięciu ciasta z lodówki należy je jeszcze trochę wyrobić, gdy trochę zmięknie dużo łatwiej się wałkuje.


10 komentarzy:

  1. Czekoladowe roladki uwielbiam! Wg niektorych są zbyt maślane, ale właśnie za to kocham ich smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz,te nie są jakoś specjalne maślane, tak mi się wydaje przynajmniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wybieram zawijańce i ciasteczka z makiem, takich w Polsce się tradycyjnie nie wypieka - fajna odmiana!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile masła do ciasta podstawowego na kruche ciasteczka duńskie? plisss

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne ciasteczka ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sensie, ze smakowaly? jesli tak, to sie ciesze :)

      Usuń
    2. tak są bardzo smaczne :)) jak na razie zrobiłam Waniliowe gwiazdki z migdałami które rozeszły się w ekspresowym tępie :))

      Usuń
  6. Przyda się :) Jak długo mogą leżeć?

    OdpowiedzUsuń

Gâteau Marcel

W grudniu zapowiadałam przepis na ten czekoladowy cud, ale w grudniu mi to nie wyszło. Grudzień w ogóle był raczej do niczego. Kończeni...