niedziela, 7 lipca 2013

Dwuskładnikowy mus czekoladowy.

No i słońce do nas wróciło! Szykujemy się do wyprawy na plażę, trzeba korzystać póki jest! Wytrawne bezglutenowe mufiny upieczone w ramach prowiantu, woda się chłodzi.
Ostatnio serwowałam kilka konkretniejszych propozycji, więc dzisiaj pora na coś dla osłody. Mus czekoladowy, dwuskładnikowy.




Mus czekoladowy
(zdaje się 2-3 porcje)

3 duże, dojrzałe banany
60g czekolady 80%

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do bananów i zblendować na mus, schłodzić. Podawać z ulubionymi dodatkami. Można uzyć dowolnej, ulubionej czekolady. Przy tej ilości bananów smak musu był całkiem czekoladowy. Można zwiększyć ilość bananów by otrzymać lżejszy mus. Co kto lubi.
Miłej niedzieli!

10 komentarzy:

  1. pycha:) idealne dla takiego czekoladoholika jak ja:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko dla czekoladoholików, ja nim nie jestem ;)

      Usuń
  2. banany i czekolada... świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ła, jaki fajny pomysł na mus, a mnie się ostatnio taaaak chce czekolady. mimo że do czekoladomaniaków nie należę. czekolada jednak nie wskazana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czekoladę tylko czasami, a Ty się w końcu doczekasz:)

      Usuń
  4. Uwielbiam to połączenie smaków, pewnie wypróbuję przepis na mus :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Założę się, że obłędny :)

    OdpowiedzUsuń

Gâteau Marcel

W grudniu zapowiadałam przepis na ten czekoladowy cud, ale w grudniu mi to nie wyszło. Grudzień w ogóle był raczej do niczego. Kończeni...