Dzisiaj potrójny przepis, na obiad inspirowany tureckimi i marokańskimi smakami - coś z tymi kiszonymi cytrynami trzeba przecież zrobić :) Przed Wami bulgur z granatem i ziołami wraz z cynamonowym selerem i sosem z kiszoną cytryną.
Bulgur
miarka bulguru
dwie miarki wody
pęczek świeżej mięty
pęczek świeżej kolendry
pestki z granata
skórka starta z eko cytryny
oliwa z oliwek
sól
Bulgur* doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, gotować do wchłonięcia wody. Można też zalać bulgur dzień wcześniej zimną wodą, przez noc wchłonie wodę i namięknie, albo 2-3 godziny przed planowanym posiłkiem zalać go wrzątkiem.
Bulgur wymieszać z posiekanymi ziołami i pestkami granata, doprawić oliwą, skórką cytryny i solą. Podawać na ciepło, lub zabrać do pracy jako lekki obiad.
*Bulgur to rodzaj kaszy wykonany z gotowanej, a nastęnie wysuszonej pszenicy twardej (durum), typowy dla kuchni bliskowschodniej.
Kotlety z selera
1 duży seler
łyżka dobrej soli
1 rurka kory cynamonowej
Selera obrać, wywiercić w nim dziurę i umieścić w nim korę cynamonu. Bulwę posmarować olejem i otoczyć w soli. Piec w 180-200 stopniach 45 - 60 min - w zależności od wielkości bulwy i mocy piekarnika. Najlepszy na ciepło, następnego dnia można go podgrzać na patelni grillowej.
Sos/dip z kiszoną cytryną
1/2 kiszonej cytryny
ok. 300 ml gęstego jogurtu
kilka gałązek świeżej kolendry (naci pietruszki lub mięty)
miód lub syrop klonowy do smaku
świetny pomysł wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńsuper sposób na selera - w jaki sposób wywiercasz w nim dziurę? wiertarką? :))) koniecznie wypróbuję, bo pieczenie to coś co dzierlatki lubią najbardziej ;] aż się dziwie, że tego buraka z sałatki o wpis dalej nie upiekłaś! przecież pieczony jest, no wiesz to na pewno, jeszcze pyszniejszy!
OdpowiedzUsuńdaj znać co z tą dziurą w selerze, bo nie mogę się doczekać
mam taki przyrząd do wywiercania gniazd nasiennych z jabłek i spisuje się tutaj nieźle. ostatnio piekłam buraki w kawałkach do tamtej sałatki i straciły kolor, więc postanowiłam je ugotować. w sumie dawno już nie piekłam buraka w całości :D
Usuńo, też mam taki przyrząd, ale nie wpadłam, że można nim wydrążyć tunel ;) spróbuję! zawsze piekę buraki w całości i skórce i nigdy nie zbladł ani nic, może to to? pozdrawiam
Usuń