czwartek, 27 marca 2014

Ćwikła inaczej. Sałatka z trybulą.





Wielkanoc co prawda dopiero za miesiąc, ale dzisiejsza sałatka kojarzy mi się z Wielkanocą właśnie. Uwielbiam ćwikłę, i w dzisiejszym przepisie właśnie jej smak znajdziecie. Tylko w trochę bardziej prezentacyjnym wydaniu, jest to zdecydowanie najładniejsza z moich sałatek :)

Sałatka z buraka w sosie chrzanowym

kilka ugotowanych w całości buraków
1 jabłko
ocet śliwkowy lub jabłkowy
kilka gałązek trybuli
250 ml gęstego jogurtu
1-2 łyżki startego chrzanu
miód lub syrop klonowy do smaku
sól

Buraki ugotować w skórce, następnie zalać zimną wodą i obrać. Pokroić cienko, ja użyłam do tego obieraczki do warzyw. Zamarynować z octem i odrobiną soli.
Kilka łyżek jogurtu zblendować z chrzanem, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszać z resztą jogurtu. Dosolić, w razie potrzeby dodać soku z cytryny i miodu.
Jabłko posiekać w drobną kostkę. Można skropić cytryną, by nie straciło koloru.
Buraki wyłożyć na talerz, posypać jabłkiem, ozdobić kleksami z sosu (sos przelać do szprycy lub woreczka i odciąć jego róg, albo po prostu przy pomocy łyżeczki). Na wierzch ułożyć gałązki trybuli. Serwować gdy kleksy z sosu nabiorą różowego koloru na brzegach :)
Pyszna nie tylko na Wielkanoc!



Ps. W pasku bocznym możecie zobaczyć video z wydarzenia, o którym pisałam dwa posty temu :)

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gâteau Marcel

W grudniu zapowiadałam przepis na ten czekoladowy cud, ale w grudniu mi to nie wyszło. Grudzień w ogóle był raczej do niczego. Kończeni...