czwartek, 4 października 2012

Trufle wegańskie

Na pomysł tych trufelek wpadłam przygotowując ciasto z poprzedniego przepisu. Już przed dodaniem białek i upieczeniem masa była tak pyszna, że nie mogłam się powstrzymać przed podebraniem części i uturlaniu kilku kulek. W ogóle zamiast ciasta można po prostu zrobić trufle ;)


Trufle nietradycyjne

100g migdałów
100g gorzkiej czekolady
100-150 g daktyli

Wszystkie składniki wrzucić do malaskera, lub pojedynczo rozdrobnić i połączyć. Formować w kulki, obtoczyć w ulubionych ziarnach czy posypkach np: siemię lniane, sezam, karob czy kakao. Schłodzić.
I to już wszystko, nic więcej, całe pięć minut :)

6 komentarzy:

  1. ja dzisiaj lub jutro też będę turlać, inaczej, ale co tam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić sobie takie słodkie kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najfajniejsze jest to, że można je uturlać z różnorakich bakalii czy ziaren :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń
  5. z kiełkami to ja jestem troche na bakier, ale właśnie znalazłam ciekawy przepis, więc może coś z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm wyglądają smakowicie!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń