czwartek, 4 października 2012

Trufle wegańskie

Na pomysł tych trufelek wpadłam przygotowując ciasto z poprzedniego przepisu. Już przed dodaniem białek i upieczeniem masa była tak pyszna, że nie mogłam się powstrzymać przed podebraniem części i uturlaniu kilku kulek. W ogóle zamiast ciasta można po prostu zrobić trufle ;)


Trufle nietradycyjne

100g migdałów
100g gorzkiej czekolady
100-150 g daktyli

Wszystkie składniki wrzucić do malaskera, lub pojedynczo rozdrobnić i połączyć. Formować w kulki, obtoczyć w ulubionych ziarnach czy posypkach np: siemię lniane, sezam, karob czy kakao. Schłodzić.
I to już wszystko, nic więcej, całe pięć minut :)

5 komentarzy:

  1. ja dzisiaj lub jutro też będę turlać, inaczej, ale co tam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić sobie takie słodkie kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najfajniejsze jest to, że można je uturlać z różnorakich bakalii czy ziaren :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z kiełkami to ja jestem troche na bakier, ale właśnie znalazłam ciekawy przepis, więc może coś z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm wyglądają smakowicie!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Gâteau Marcel

W grudniu zapowiadałam przepis na ten czekoladowy cud, ale w grudniu mi to nie wyszło. Grudzień w ogóle był raczej do niczego. Kończeni...